Fiii satului Orbeni

† Bucuria reîntâlnirii și recunoașterea înmulțirii daruriloe primite de la bunul Dumnezeu

           Familia DOBRIN- profesor ION, profesoara MARIA și fiul doctor ROMEO- împreună cu domnul doctor ADRIAN STRĂINU CERCEL au creat, pe lângă copii merituoși, nucleul întâlnirii din 7 septembrie 2014.
Le mulțumim tuturor pentru întreaga activitate și implicarea pe toate planurile în viața comunității.
          Puțini sunt cei care mai cercetează bisericile din PAROHIA ORBENI I, însă acei puțini sunt de o calitate aparte și îți dau încrederea să mergi mai departe cu Dumnezeu.
Mulțumim familiei domnului doctor STRĂINU că a cercetat locuri ale copilăriei care erau legate de biserică și a arătat și altora că oamenii mari se nasc în biserică, trăiesc în ea și se întorc mereu în biserică.

† Journaliste sans frontières

Experiența mea JOURNALIST SANS FRONTIÈRES a început cu implicarea mea în activitatea de realizare a două scenete de Teatru Forum prezentate de participanţii direcţi la proiectul european Journaliste sans frontières, majoritatea dintre ei colegi mai mari din liceul unde sunt acum elev în clasa a XI–a A. Această formă de teatru civic, numită adecvat Teatru Forum, fiind de fapt o formă de teatru pentru cetate şi pentru educaţia civică a tinerilor, a prezentat, în cele două amintite scenete, Flash I şi Flash II, scene de violenţă juvenilă din viaţa de cămin.
După participarea mea la această activitate am fost selecţionat pentru a reprezenta Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman la concursul naţional MADE FOR EUROPE care s-a desfăşurat într-o primă etapă, la nivel județean, la Piatra Neamț, apoi, pentru faza națională a concursului, la Bucureşti.

În ciuda faptului că nu am participat direct la toate activităţile vastului proiect amintit, prin prezentarea unuia dintre produsele finale ale acestuia, căci acesta a fost rolul concursului, a fost un real succes deoarece am obţinut LOCUL II la faza națională a concursului. Acest rezultat al proiectului a fost prezentat pe site-ul www.clepsidra-roman.ro
. Prezentarea proiectului a constat în expunerea în ordine cronologică a etapelor de proiect, a produselor care au apărut odată cu derularea lui: un site, reviste, broşuri, CD-uri. Cele mai importante dintre produsle finale, după părerea mea, au fost însă amintirile şi spiritul creativ de care a dat dovadă întreaga echipă de proiect, de la tinerii participanți, la liderii de grup. Toate aceste lucruri nu ar fi existat astăzi dacă prof. Elena Drăghiceanu, coordonatorul de proiect, nu s-ar fi implicat dedicat și entuziast pentru a face posibilă această experienţă. Efortul tuturor nu a rămas fără urmări, deoarece Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Gheorghe “ din Roman a fost singura instituţie de învăţământ din județ care a participat la concursul naţional MADE FOR EUROPE pentru secțiunea proiecte Tineret în acțiune. După părerea mea, experienţa trăită de participanţii la acest proiect - Made for Europe -, a fost mult mai importantă decât premiul în sine.
Cele trei zile petrecute la Bucureşti în perioada vacanţei de primăvară 2012 au fost cele mai frumoase trei zile ale perioadei mele de licean de până acum, deoarece aceste zile au fost pline de bucurii şi de clipe frumoase, dat fiind faptul că nu am mai avut niciodată ocazia să vizitez capitala României, faptul că am trăit experienţe inedite şi faptul că reprezentam liceul într-o confruntare naţională de idei noi şi creative - totul era nou, nemaivăzut şi treceam dintr-o stare în alta cu viteza luminii.
Prima zi a fost o zi de acomodare. În prima zi a avut loc cazarea la Liceul Mihai I din Sectorul 6, liceu care a găzduit concursul. A doua zi a avut loc cunoaşterea Capitalei. Am vizitat Palatul Parlamentului, mai multe muzee şi locuri cu rezonanţă istorică reprezentative ale Capitalei. A treia zi a fost, după părerea mea, cea mai grea zi deoarece a fost ziua în care a avut loc concursul propriu-zis.
După cele trei zile petrecute în Bucureşti am învăţat trei lucruri: 1. cea mai uşoară muncă este cea în echipă; 2. un efort nu rămâne niciodată nerăsplătit; 3. viaţa de Bucureşti este o viaţă ciudată, trepidantă, care mi-a dat strania senzaţie a unei alte planete. Mi-am propus atunci să particip şi la alte asemenea proiecte, pentru a descoperi lucruri noi care au menirea de a mă conecta la un prezent mereu in miscare. În cele trei zile am legat prietenii, am cunoscut profesori de elită ai ţării, dar cel mai important lucru a fost că am trăit clipe de neuitat. Oricând m-aş implica într-o activitate de acest gen fără nici cea mai mică ezitare.
Evenimentul a fost semnalat si in resvista seminarului – OPEN SPACE – in nr. din octombrie 2012.

†Băciogă George în slujba folclorului românesc

Născut în 07 mai 1962 în comuna Orbeni, într-o familie de ţărani, fiul lui Georgică şi al Marghioalei, având alături încă doi fraţi şi o soră. A urmat Şcoala populară de artă – 3 ani – unde a devenit solist de muzică populară cu atestat-clasa I. La vârsta de 18 ani, a făcut primul pas pe o scenă la un concurs, unde a avut norocul şi bucuria să se întâlnească cu Ion Drăgoi - unul din cei mai mari violonişti ai cântecului popular românesc. A debutat ca interpret profesionist la ansamblul Plaiurile Bistriţei din Bacău, având ca dirijor pe George Sârbu. De a lungul anilor, n-a lipsit de la spectacole, festivaluri şi nu i-au lipsit nici premiile: Floarea din grădină, topul tinerilor interpreţi de muzică populară, etc. A fost chemat şi la Radio Bucureşti unde şi-a făcut primele înregistrări audio şi apoi au venit şi primele filmări. A cântat alături de Ion Dolănescu, Viorel Costin, Nelu Uţu, Mina Pâslaru etc. Are în pregătire mai multe albume sub denumirea: Pe valea Siretului dar este împiedicat de costurile ridicate. "Ca fiu al Orbenilor, îmi voi purta cu sfinţenie portul popular, voi cânta în grai moldovenesc atât cât Dumnezeu îmi va da putere. Dumnezeu să ne ocrotească" – Băcioagă Georgică – 12 iunie 2011.

†Fiii din Orbeni fac cinste comunității

1. UNTEA IONUȚ ȘI PETRONELA ÎN INIMA FRANȚEI- http://carminaromana.wordpress.com/

Așteptăm și să umplem paginile cu astfel de bucurii. Vrem să ne cunoaștem chiar dacă suntem la sute sau mii de kilometri distanță.

Fiii din Orbeni fac cinste comunității

Concert-Sfântul Sulpice(Paris)

Concert 'Femeia în muzica religioasă românească',21 iunie 2010,Cripta Sfântul François a bisericii Sfântul Sulpice

Concert de muzică religioasă românească

Concert de muzică religioasă românească,ziua portilor deschise-Institutul Teologic Universitar Sfântul Serge,Paris,iunie 2010