Comuna Orbeni

†Despre comuna Orbeni

Călătorule,când mergi pe şosea de la Bacău spre Adjud,şi când treci de Răcăciuni,încetează-ţi mersul şi uită-te spre dreapta ta,spre dealurile de unde vei auzi vântul,care te va înfăşura în aripile sale şi-ţi va spune că oamenii care au fugit în pădure sunt bine ascunşi şi feriţi de primejdie.
Apoi,uită-te în stânga ta şi vei vedea grânele unduind în boarea vântului şi vorbind în şoaptă cu frunzele de porumb,spunându-le că în urmă cu multe sute de ani pe aici au fost sate care nu mai sunt,că s-au dat lupte grele şi sângele vărsatîl simţim şi astăzi în tulpinile noastre.

Îndreptaţi-vă privirile spre apa Siretului,care în liniştea serii îţi va povesti că pe valea lui a fost un mare drum-Daco-Moldovean ,iar apele lui au înghiţit multe vaete şi ofuri ale oamenilor şi le-a dus cu el în Dunăre,ca ea să le ducă mai departe şi să le înece în marea cea mare,iar pe localnici să-i lase mai curaţii,mai curajoşi ca să poată înfrunta cu semeţie alte vitregii ale soartei. Imediat,la dreapta ta,vei vedea un deal mai răsărit,care cu mii de ani în urmă a înfruntat apele Siretului.Acum de la baza lui şi până la vârf este acoperit cu stufăriş de fag.Deasupra lui se întinde un platou denumit de localnici:"Pe chimniţă" dar şi cu numele lui vechi de "Capul Dacului".Aici.în pământul platoului sunt îngropate resturile unei aşezări dacice necercetate încă.
Dacă vrei să ştii mai multe despre aşezare şi despre satele care stau ascunse pe văile pâraielor,vino şi ascultă povestea lor.